Parodontitis


Oorzaken van parodontitis

Tandplaque

Parodontitis

De tandplaque bestaat uit vele soorten bacteriën en andere micro-organismen. Bepaalde soorten bacteriën zijn bijzonder agressief en vergroten het risico op het ontstaan van ernstige parodontitis. Niet alleen de hoeveelheid plaque op tanden en kiezen speelt een rol, ook de samenstelling van de tandplaque is zeer belangrijk.

Erfelijkheid

Uit onderzoek blijkt dat parodontitis in sommige families meer voorkomt dan in andere families. Bij een hoge gevoeligheid voor parodontitis kan deze reeds in de vroege jeugd in het melkgebit ontstaan of in de puberteit. Deze vorm van parodontitis kan als die onbehandeld blijft zeer destructief zijn en leiden tot vroegtijdig gebitsverlies.

Overdraagbaarheid

In onderzoek is vastgesteld dat parodontitis kan worden overgedragen tussen partners en van de ouder op het kind. Gezamenlijk gebruik van één tandenborstel en van andere hulpmiddelen voor de plakverwijdering wordt afgeraden.

Roken

Het risico op het verkrijgen van ernstige parodontitis is 3 keer zo groot bij een roker. Het resultaat van de behandeling van parodontitis bij rokers is minder goed en minder stabiel. De kans op het opnieuw ontstaan van parodontitis na behandeling is 9 keer hoger bij een roker dan bij een niet roker of gestopte roker.

Stress

Langdurige emotionele stress kan een verslechterend effect hebben op de pardontale gezondheid.

Voeding

Mensen die ondervoed zijn of een onvoldoende gevarieerde voeding tot zich nemen hebben door gebrek aan voedingsstoffen een groter risico op parodontitis.

Algehele gezondheid als risico voor parodontitis

Personen met diabetes type I of II lopen extra risico op het krijgen van parodontitis. Ook andere ziekten, met name die het afweersysteem aantasten, kunnen extra risico op parodontitis betekenen. Osteoporose, zwangerschap en IVF behandeling kunnen parodontale ontstekingen doen escaleren. Een reeks van medicaties zijn geassocieerd met verhoogd risico op parodontitis o.a.: antidepressiva, kalmerende middelen en bepaalde hartmedicatie. In deze gevallen kan eveneens een droge mond ontstaan. Wildgroei van tandvlees komt voor bij medicijnen tegen epilepsie, sommige medicijnen tegen afstoten van getransplanteerde organen en bij bepaalde medicatie tegen te hoge bloeddruk.

Knarsen

Wanneer iemand met parodontitis eveneens knarst en klemt met tanden en kiezen dan is het risico op verlies daarvan vergroot. Knarsen en klemmen vindt meestal onbewust plaats in de slaap en overdag in drukke en stressvolle situaties. De krachten die zich dan ontwikkelen zijn vele malen hoger dan de normale kauwdruk en zijn zodoende schadelijk.

Neem contact met ons op

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking veroorzaakt door bacteriën. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand.

Een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging kan daar de oorzaak van zijn.

De ontsteking begint in de tandvleesrand rondom de tanden en kiezen en breidt zich uit naar het onderliggende bot.

Wanneer het bot wordt aangetast ontstaan er openingen tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tanden en kiezen.

Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate deze pockets dieper worden neemt de schade aan het kaakbot toe en raken de tanden en kiezen hun houvast kwijt. Met de tijd kunnen tanden en kiezen los gaan staan.

Parodontitis is op enkele uitzonderingen na zelden verbonden met hevige pijn.