Mondhygiëne
Door het tijdig verwijderen van tandsteen voorkomt u cariës, tandvleesproblemen, botafbraak en slechte ademEen gezond gebit begint bij een goede mondhygiëne
“Voorkomen is beter dan genezen” is het motto van Tandartspraktijk Gebitszorg. Een gezond gebit begint bij een goede mondhygiëne. Het tijdig verwijderen van tandsteen voorkomt o.a. cariës, tandvleesproblemen (gingivits), botafbraak (parodontitis) en slechte adem.
Wat doet de mondhygiënist?
- het uitvoeren van een mondonderzoek en indien nodig het maken van röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken
- het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit
- het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging
- het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd
- het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
- het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)
- het polijsten van vullingen
Daarnaast is in de Wet BIG geregeld dat de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, anesthesie (verdoving) mag geven. Ook kan de mondhygiënist met werkervaring aanvullende opleidingen doen waarbij bijvoorbeeld geleerd wordt om in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen te vullen.
De behandeling
Bij een normale behandeling wordt het tandsteen elektrisch en met de hand verwijderd; hierna worden de elementen gepolijst of met een zoutstraal behandeld om plaque, bacteriën en aanslag van roken, koffie, thee en wijn te verwijderen.
Indien nodig krijgt u instructie in elektrisch of handmatig poetsen, flossen, stokeren of rageren.